Univerzitet Dzemal Bijedi

Učitavanje...

Skip to the content

Informacija o pregovaračkom postupku bez objave obavještenja o nabavci

U skladu sa članom 28. stav (4) Zakona o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine ("Službeni glasnik BiH", broj 39/14), Univerzitet „Džemal Bijedić“ u Mostaru (u daljem tekstu Univerzitet) na internetskoj stranici objavljuje ovu informaciju o pokretanju pregovaračkog postupka bez objavljivanja obavještenja. Postupak nabavke provodi se za nabavku usluge održavanja platforme eUNMO i razvoja eNIR komponente za eUNMO platformu, pri čemu je predložena nabavka planirana Planom javnih nabavki za 2023. godinu, realno je procijenjena njena vrijednost na tržištu, osigurana su sredstva za isplatu i predložena je odgovarajuća vrsta postupka.

Budući da se radi o nadogradnji postojećeg softvera informacionog sistema, a da softver sa izvornim kodom (eng. source code) posjeduje samo jedna IT kompanija, odnosno Breakpoint d.o.o. Mostar, Univerzitet kao ugovorni organ može provesti jedino pregovarački postupak bez objave obavještenja sa jednim ponuđačem, u skladu sa članom 21. c) Zakona o javnim nabavkama koji određuje da ugovorni organ izuzetno može ugovor o nabavci dodjeljivati putem pregovaračkog postupka bez objave obavještenja o nabavci u sljedećim slučajevima: “…c) kada se iz suštinskih, dokazivih tehničkih ili umjetničkih razloga, ili iz razloga koji se odnose na zaštitu ekskluzivnih prava, ugovor može dodijeliti samo određenom ponuđaču”. Činjenica da je samo jedna kompanija vlasnik izvornog koda znači da isti ima isključiva ekskluzivna prava, jer navedena prava nije prenio na treće osobe. Zbog navedenih činjenica, Univerzitet kao ugovorni organ provest će pregovarački postupak bez objave obavještenja sa navedenim dobavljačem za nabavku usluge.

Istovremeno sa ovom informacijom, uputit će se poziv za učešće u pregovaračkom postupku bez objavljivanja obavještenja sa vlasnikom izvornog koda kompanijom Breakpoint d.o.o. Mostar. Nakon postupka pretkvalifikacije, kvalificirani ponuđač bit će pozvan da dostavi svoju inicijalnu ponudu sa dokazima koji potkrepljuju njegovu cijenu, eventualne popuste i pogodnosti, a o kojima će se kasnije pregovarati.

U slučaju da bilo koji od eventualno drugih ponuđača zatraži dostavljanje tenderske dokumentacije, ista će se dostaviti jer ugovorni organ maksimalno vodi računa o osnovnim principima Zakona o javnim nabavkama.