Univerzitet Dzemal Bijedi

Učitavanje...

Skip to the content

Održana Sedmica međunarodne saradnje na UNMO 2024

U petak, 05.07.2024. je završila 4. Sedmica međunarodne saradnje na Univerzitetu „Džemal Bijedić“ u Mostaru, tokom koje je Kancelarija za međunarodnu saradnju organizovala niz aktivnosti u cilju promovisanja Erasmus+ programa i podizanja svijesti o važnosti internacionalizacije u visokom obrazovanju.

U ponedeljakj su učesnici Sedmice međunarodne saradnje imali priliku da prošetaju kampusom Univerziteta i da posjete fakultete. NSkon toga su imalikaratak kurs bosanskog jezika.

U utorak su učesnici mogli da se upoznaju sa menadžmentom Univerziteta. Nakon toga su prisustvovali prezentaciji Univerziteta kao destinacije za studiranje. Također su predstavnici partnerskih Univerziteta predstavili svoje Univerzitete. Program za utorak je završio radionicim ‘Važnost radoznalosti u procesu učenja’ koju je održala Šura Tekin sa Nigde Omer Halisedmir Univerziteta, dok su student Mašinskog fakuleta prezentovali projekat auta na potencijalnu akumulirajuću energiju.

Srijeda je bila rezervisana za odlazak u Sarajevo i učešće na  radionici ‘Greške Erasmusa’  u sklopu Sedmice međunarodne saradnje na Univerzitetu u Sarajevu.

Po programu Sedmice međunarodne saradnju za četvrtak, prof. Ida Skubis sa Šleskog Univerziteta Tehnologije je održala predavanje o umjetnoj inteligenciji. Nakon kviza znanja o Erasmus program i EVropskoj Uniji, upriličeno je druženje za studentima i osobljem Univerziteta koji su bili na razmjeni. Program u četvrtak je završio časom aerobika u novootvorenoj sportskoj sali Nastavničkog fakulteta.

U petak su se programu pridružili učesnici Sedmice međunarodne saradnju Univerziteta u Sarajevu. Studenti Agromediteranskog fakulteta i Fakulteta Informacijskih Tehnologija su predstavili projekte pametnog staklenika i zelenog zida dok su studenti Univezitetskog studijskog programa turizma, Ekonomskog fakuleteta i Univerzitetskog studijskog programa poslovne informatike su predstavili biznis planove. Gosti su također imali priliku vidjeti i video uratke studenata Univerzitetskog studija poslovne informatike, Ekonomskog fakuleta i  Univerzitetskog studija turizam, i to 'Legendu o Blagaju', 'Lukomir - najstarije selo u Bosni i Hercegovini', 'Bosanski brdski konj' i 'IT nomadi'.

Domaćini ovog izdanja Sedmice za međunarodnu saradnju su bili Ekonomski fakultet, Mašinski fakultet, Nastavnički i Agromediteranski fakultet.