Univerzitet Dzemal Bijedi

Učitavanje...

Skip to the content

Saradnja Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru i Arhiva HNK

U rektoratu Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru upriličen je sastanak povodom osnaživanja i jačanja saradnje između Univerziteta i Arhiva Hercegovačko – neretvanskog kantona kao kantonalne upravne organizacije specijalizovane za čuvanje, zaštitu, obradu i korištenje izvorne pisane baštine uz autentičan i vjerodostojan trag prošlosti i zbivanja koje ti zapisi dokumentuju.

Sastanku su prisustvovali rektorica Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru prof. dr. Alena Huseinbegović, direktor Arhiva Hercegovačko – neretvanskog kantona Amir Kadribegović, te dekani Pravnog fakulteta i Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru prof. dr. Amra Jašarbegović i prof. dr. Edim Šator.

Prisutni su na sastanku razgovarali o nadolazećim programima obilježavanja 47. godišnjice Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru i 70 godina rada Arhiva. Pored toga, razgovarano je i o mogućim oblicima i formama zajedničke saradnje u narednom periodu, uključujući zajedničko projektno djelovanje, istraživanja za potrebe naučno-istraživačkog rada, saradnju na poslovima izdavanja naučnih i stručnih časopisa, knjiga i drugih publikacija, međusobnu podršku i promociju, te druge aktivnosti koje su u skladu sa djelatnostima kojim se bave Univerzitet „Džemal Bijedić“ u Mostaru i Arhiv Hercegovačko – neretvanskog kantona. 

„Produktivnim sastankom smo definisali međusobnu podršku i saradnju Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru i Arhiva Hercegovačko – neretvanskog kantona koja će se ogledati u realizaciji zajedničkih aktivnosti, te predviđa aktivniju ulogu nastavnog osoblja i studenata u aktivnostima koje realizuje Arhiv HNK kao veoma respektabilna ustanova. “ kazala je rektorica Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru prof. dr. Alena Huseinbegović.

„Rektorici Huseinbegović je predstavljen program obilježavanja jubileja 70 godina Arhiva HNK/Ž koji u 2024. godini ponosno slavi naša ustanova. Održali smo jako konstruktivan sastanak na kojem smo usaglasili bitne elemente naše saradnje, jer u značajnom dijelu planiranih programa kojima će Arhiv HNK obilježiti 70 godina svog rada, a koji obuhvataju izložbe, promocije značajnih historijski dijela, naučni skup, izdavanje monografije Arhiva, kao i izdavačka djelatnost, učestvovati će profesori Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru“ kazao je direktor Arhiva HNK Amir Kadribegović.

Realizacija prvih zajedničkih aktivnosti Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru i Arhiva Hercegovačko – neretvanskog kantona očekuje se već u skorijem vremenskom periodu.