Univerzitet Dzemal Bijedi

Učitavanje...

Skip to the content

Univerzitet “Džemal Bijedić” u Mostaru učesnik foruma “Univerzitetska i diplomatska saradnja za promociju dijaloga i mira”

Evropska asocijacija međunarodnih studija (AESI) u saradnji sa Centrom za odbrambene studije (CASD), Ministarstvom vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije, Evropskim parlamentom u Italiji, Evropskom komisijom u Italiji, održali su međunarodni forum “Izazovi za mir: Liderstvo Evropske Unije na Balkanu” od 19 – 21- 2. 2024. godine u Rimu.

Predstavnik Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru bio je prof. dr. Rijad Novaković, prorektor za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju .

Fokus foruma je bio usmjeren na promociju dijaloga i mira, a okupio je Ujedinjene narode, Evropski parlament, diplomatske stručnjake, ambasadore, predstavnike univerzitetskih zajednica i studente.

U 4 posebne sesije razgovaralo se o diplomatskim odnosima, učešću univerziteta Balkana u izgradnji dijaloga i mira.

Evropska asocijacija međunarodnih studija (AESI) kao organizator ovoga foruma ima za cilj promociju ljudskih prava i etike kroz međunarodnu politiku, razvijajući međunarodne programe saradnje, povezujući akademsku zajednicu i studente koji se žele usavršavati u području diplomatije na međunarodnim institucijama.