Univerzitet Dzemal Bijedi

Učitavanje...

Skip to the content

Završna konferencija projekta INTERBA

Dana 12. oktobra 2023. godine na Univerzitetu u Tirani je održana završna konferencija projekta INTERBA: INTERnationalization at Home: Embedding Approaches and Structures to Foster Internationalization at Western BAlkans. Na konferenciji se koordinator projekta zahvalio svim projektnim partnerima na uspješnoj realizaciji projekta u protekle četiri godine. Glavni rezultati projekta su predstavljeni prisutnima. 

Tokom prve godine projekta izvršena je analiza svih dosadašnjih međunarodnih projekata realizovanih u svakoj zemlji u oblasti internacionalizacije. Kao rezultat je dobiven repozitoj koji ne samo da je sadržavao pregled mehanizama koji se koriste za podsticanje internacionalizacije, već je pružio i analizu nedostataka koja otvara vrata za dalje i sistematično poboljšanje. Na ovaj način je omogućeno da se razvije koherentan i jedinstven koncept IaH u svim zemljama koji će olakšati razumjevanje i primjenu koncepta u praksi. Tokom projekta je nastala i online Moodle platforma za sve partnere za podršku procesu e-učenja, za praćenje obuke i prevođenje dokumenata.

 

Osnovno osoblje je tokom projekta obučeno od strane programskih zemalja parnera na projektu kroz Train the Trainers (TtT)  trodnevnu radionicu. Kratki pilot kursevi pripremljeni od strane obučenih osoba su isporučeni uz učešće svih nacionalnih PCI-ja i monitoring institucija EU, uključujući praćenje sesija re-treninga. Glavni rezultati ovog projekta su:

 

  • 5 obučenih osoba iz svake partnerske visokoškolske ustanove
  • 20-30 osoblja koje je obučeno u svakoj partnerskoj visokoškolskoj ustanovi tokom re-treninga
  • ukupno 500 osoba u regionu tokom projekta prisutvovalo radionica i postali dio mreže stručnjaka.