Univerzitet Dzemal Bijedi

Učitavanje...

Skip to the content

Obilježena 90. godišnjica rođenja književnika i intelektualca Predraga Matvejevića

U Centru za kulturu Mostar prigodnim programom obilježena je 90. godišnjica rođenja Predraga Matvejevća, mostarskog i bosanskohercegovačkog književnika i intelektualca i dobitnika počasnog doktorata Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru.

U programu obilježavanja godišnjice rođenja Matvejevića učestvovali su historičar Dragan Markovina, komunikolog Dario Terzić i profesorica na Odsjeku za bosanski jezik i književnost Fakulteta humanističkih nauka prof. dr. Irma Marić.

Profesorica Marić je u svom izlaganju naglasila kako su poetička originalnost i poznavanje kulturnih i historijskih paradigmi svrstali Predraga Matvejevića u najprepoznatljivije i najznačajnije južnoslavenske esejiste i poznavaoce kulturnih i antropoloških pitanja. Istakla je činjenicu da je Predrag Matvejević jedan od najprevođenijih autora sa nesagledivim utjecajem na kulturne i historijske tokove evropske književnosti.

„Naličje grada se nazire kroz priče o ljudima koji nisu prodali i izgubili svoju dušu. Jedan od njih je i Mostarac, Mediteranac Predrag Matvejević u čijim tekstovima prepoznajemo principe općecivilizacijskih vrijednosti“ zaključila je u svom izlaganju prof. dr. Irma Marić.

Predrag Matvejević je rođen 07. oktobra 1932. godine a preminuo je u februaru 2017. godine. Nakon školovanja u rodnom Mostaru započeo je studij romanistike u Sarajevu, a isti je uspješno završio u Zagrebu. Godine 1967. doktorirao je na sveučilištu Sorbonni u Parizu.

Matvejević je primio počasni doktorat u Francuskoj i dva u Italiji, a dodijeljen mu je i počasni doktorat na Univerzitetu ‘Džemal Bijedić’ u Mostaru. Od 2002. bio je član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (ANUBiH).

Matvejevićev „Mediteranski brevijar“ preveden je na dvadesetak jezika (samo u Italiji prodan je u više od 300.000 primjeraka), a „Druga Venecija“ je književno djelo prevedeno na desetak svjetskih jezika.