Univerzitet Dzemal Bijedi

Učitavanje...

Skip to the content

Manifestacija Green Design Biennale u Mostaru okupila stručnjake iz arhitekture, urbanizma i građevinarstva

U Mostaru je u srijedu otvorena manifestacija Green Design Biennale koja je okupila preko 20 stručnjaka iz oblasti arhitekture, urbanizma, građevinarstva i dizajna iz 11 zemalja, te 35 studenata sa pet univerziteta iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

Green Design Biennale je dinamična, kreativna, multidisciplinarna i internacionalna platforma koja okuplja arhitekte, urbaniste, ICT stručnjake i inžinjere s jednim bitnim ciljem, a to je da se uz pomoć novih saznanja vezanih za razvoj “zelenih gradova” otvore vrata eliminiranju negativnog utjecaja moderne civilizacije na ekološki sistem planete.

Partner u organizaciji manifestacije je Univerzitet „Džemal Bijedić“ u Mostaru koji u okviru programa manifestacije Green Design Biennale predstavlja profesorica na Građevinskom fakultetu Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru prof. dr. Maja Roso Popovac, dok se u ime rukovodstva Univerziteta na otvaranju manifestacije obratio prorektor za nauku i naučnoistraživački rad doc. dr. Emir Nezirić.

Prorektor Nezirić je u okviru svog obraćanja pozdravio sve prisutne, a zatim je u ime Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru poželio uspješan rad tokom trajanja manifestacije. Naglasio je da broj učesnika bijenala iz Bosne i Hercegovine pokazuje čvrstu odlučnost u postizanju ciljeva koje Evropska unija stavlja pred nas kao budućeg člana ove zajednice.

„Ponosan sam što su naši profesori i studenti uzeli učešće u manifestaciji Green Design Biennale. Imamo snažnu volju da poboljšamo podršku našem nastavnom osoblju i studentima koji su uključeni u istraživačke procese koji se odnose na dekarbonizaciju, zelenu energiju i održivost koji su sastavni dijelovi zelene agende Evropske unije“ kazao je tokom obraćanja prorektor za nauku i naučnoistraživački rad doc. dr. Emir Nezirić.

Prof. dr. Maja Roso Popovac sa Građevinskog fakulteta Univerziteta "Džemal Bijedić” u Mostaru ističe kako nove generacije studenta prepoznaju važnost "zelene agende". 

“Bijenale nudi različita iskustva koja su u Evropi već vrlo uhodana, kao i različita razmišljanja: šta uraditi sa plastičnim otvorima, hoće li grijanje za nekoliko desetljeća oslobađati materije koje će štetiti zdravlju ljudi i druga iskustva” naglasila je profesorica Popovac.

Kako kaže, studenti već godinama potpuno drugačije shvataju način izgrade projekata u smislu da razmišljaju o tome kako će ono što stvore utjecati ne samo na okolinu i potrošnju energije nego i kako će ojačati lokalnu zajednicu.

U okviru manifestacije Green Design Biennale održat će se predavanja stručnjaka i arhitekata iz 11 zemalja: Velike Britanije, Nizozemske, Njemačke, Švedske, Irske, Luksemburga, Izraela, Turske, Srbije i Bosne i Hercegovine, kao i dva okrugla stola u saradnji sa Evropskom asocijacijom arhitekata na temu saradnje po pitanju agende za kružnu ekonomiju u građevinarstvu i arhitekturi.

Posebna pažnja će ove godine biti posvećena realizaciji regionalnog inovacijskog parka s Green Design Centrom u Mostaru.

Naslovna fotografija; izvor: mostar.ba