Univerzitet Dzemal Bijedi

Učitavanje...

Skip to the content

Rektorica prof. dr. Huseinbegović prisustvovala međunarodnom skupu u Beogradu

Rektorica Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru prof. dr. Alena Huseinbegović prisustvovala je međunarodnom skupu “Think-and-Do Dialogue in Belgrade: Universities as Drivers of Sustainability” koji je održan u Beogradu u organizaciji Circle U. European University Alliance uz podršku Njemačke službe za akademsku razmjenu – DAAD i njemačkog Saveznog Ministarstva vanjskih poslova.

Uvodna predavanja održala je profesorica Ivanka Popović zajedno sa zamjenikom direktora Humboldt Univerziteta u Berlinu profesor Christoph Schneider, koji su prilikom obraćanja prezentovali globalne izazove održivog razvoja sa naglaskom na klimatske promjene.

Nakon toga su održani paneli "Univerziteti kao pokretači održivosti: glasovi studenata" i "Implementacija ciljeva održivog razvoja u nastavnim planovima i programima". Kroz raspravu i razmjenu iskustava, kao zaključak se nametnula sve značajnija uloga univerziteta kao pokretača promjena u društvu i onih koji ne stvaraju samo stručnjake za tržište rada, nego i odgovorne građane u društvu. Istaknuta je i uloga alumnija u radu univerziteta, kao i potreba za uvođenjem dualnog obrazovanja i cjeloživotnog učenja.

Na međunarodnom skupu su prisustvovali i učestvovali predstavnici univerziteta iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Sjeverne Makedonije, Njemačke i sa Univerziteta u Edinburghu.