Univerzitet Dzemal Bijedi

Učitavanje...

Skip to the content

Održan Dan međunarodne saradnje

U amfiteatru Mašinskog fakulteta u srijedu je održan Dan međunarodne saradnje na Univerzitetu „Džemal Bijedić“ u Mostaru, događaj koji već petu godinu za redom organizuje Kancelarija za međunarodnu saradnju s ciljem promocije Erasmus+ i postignuća Univerziteta u polju mobilnosti studenata i osoblja.

Dan međunarodne saradnje je obraćanjem otvorio prorektor za međunarodnu saradnju, prof. dr. Rijad Novaković. Prilikom obraćanja istakao je važnost važnost međunarodne saradnje za Univerzitet, broj ostvarenih razmjena studenata i nastavnika u akademskoj 2021/22. godini, te nastojanje Univerziteta da postane pouzdan partner na projektima Erasmus+ razmjene.  

Nakon prezentacije rada Kancelarije za međunarodnu saradnju, prikazane su prezentacije dolaznog studenta sa Kirklareli Univerziteta Ogulcana Kurta i Emine Handžić, odlazne studentice sa Fakulteta informacijskih tehnologija.

Prisutnim u amfiteatru Mašinskog fakulteta se obratio Denis Tojaga, student Fakulteta informacijskih tehnologija koji je predstavio Coding Challenge takmičenje koje organizuje FIT. Projekat „Ablando en Acustico“ su predstavile Celia Jimenez Pozo, lector španskog jezika i Marija Raspudić alumni Studija turizma. Rad i aktivnosti organizacije BEST Mostar predstavili su studenti Džana Ždralović i Mirza Bajramović, dok je rad ESN (Erasmus Student Network) predstavio Adin Orahovac. Također su se obratili i Vildana Kubat, studentica Pravnog fakulteta koja je govorila o debati kao vannastavnoj aktivnosti i Ivo Marić student Odsjeka za sport i zdravlje koji je predstavio rad plivačkog kluba Orka i uspjehe Lane Pudar.

Međunarodna dimenzija događaja je naglašena prisustvom predstavnika 26 univerziteta iz Evropske unije i Univerziteta Kutahya Dumlupinar iz Republike Turske.

Kancelarija za međunarodnu saradnju Univerziteta „Džemal Bijedić“ je organizator Dana međunarodne saradnje zajedno sa Uredom za međunarodne odnose Univerziteta u Sarajevu.

Događaj je podržala Fondacija Konrad Adenauer.