Univerzitet Dzemal Bijedi

Učitavanje...

Skip to the content

INTERVJU: Asistentica Alena Ćemalović za portal Mostarski.ba

Bosanskohercegovačka plivačica Lana Pudar postiže nove sportske uspjehe na Svjetskom prvenstvu u velikim bazenima koje se održava u Budimpešti, čime potvrđuje svoj sportski kvalitet i sportsku slavu koju je stekla na prethodnim takmičenjima.

Dio stručnog tima Lane Pudar je i trenerica Alena Ćemalović koja je kvalitetnim radom i zalaganjem dala značajan doprinos ostvarenju sportskih uspjeha koje je nizala naša najpoznatija sportašica u prethodnom periodu na velikim svjetskim takmičenjima. Pored rada u KVS Orka, Alena Ćemalović je i zaposlenica Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru u nastavnom zvanju viši asistent na Odsjeku Sport i zdravlje Nastavničkog fakulteta. O radu sa Lanom Pudar, pripremama za takmičenja, ali i o angažmanu na Univerzitetu „Džemal Bijedić“ u Mostaru i radu sa studenatima na Nastavničkom fakultetu u nastavku govorimo sa Alenom Ćemalović.

1. Kako su protekle pripreme Lane Pudar za takmičenja na kojim učestvuje, uključujući i Svjetsko prvenstvo na kojem postiže nove sportske uspjehe?

S obzirom da smo 2021. godinu završili sa bronzanom medaljom na Svjetskom prvenstvu što je izazvalo veliku medijsku pažnju, 2022. godinu smo započeli na pripremama na kojima smo se maksimalno posvetiti radu. Pripreme su protekle u najboljem redu, nismo imali nikakvih zdravstvenih poteškoća što je najvažnije u čitavom procesu i sada je pred nama dug period takmičenja.

2. Kažite nam nešto više o reprezentativnim nastupima i takmičenjima na kojim će Lana učestvovati.

Do kraja ove plivačke sezone (do kraja augusta) Lana će nastupiti na 5 velikih međunarodnih takmičenja. Pred njom su nastupi na Svjetskom seniorskom prvenstvu, Mediteranskim igrama, Evropskom juniorskom prvenstvu, Evropskom seniorskom prvenstvu i Svjetskom juniorskom prvenstvu. Od ovih 5 takmičenja, Lana je prethodno nastupila samo na Evropskom juniorskom prvenstvu 2021. godine. Svako od ovih takmičenja za nju će biti veliko iskustvo koje joj je neophodno za daljnji plivački razvoj.

3. Postoje li određeni problemi ili poteškoće prilikom organizacije ili realizacije priprema i treninga za nastupe?

Za vrhunske rezultate kakve Lana pravi, potreban je organizovani i funkcionalni sistem koji će u potpunosti biti na raspolaganju sportisti i njenom timu. Da bi njene pripreme protekle na najbolji način, Lana mora imati na raspolaganju finansijsku, medicinsku, organizacionu i svu ostalu podršku koja mora biti kontinuirana i posvećena vrhunskom sportisti. Sve nabrojano je u prethodnom periodu ovisilo od Laninog tima i to nam je vrlo često otežavalo rad.

4. Kako usklađujete obaveze održavanja nastave na Univerzitetu „Džemal Bijedić“ u Mostaru i održavanja treninga sa Lanom?

Zahvaljujući dekanu Nastavničkog fakulteta, red. prof. Ekremu Čolakhodžiću, bivšem rektoru Univerziteta prof. Elviru Zlomužici, sadašnjoj rektorici Univerziteta, prof. Aleni Huseinbegović kao i kolegama profesorima sa odsjeka Sport i zdravlje koji su mi velika podrška na ovom putovanju, uspjela sam izvršiti svoje radne obaveze. Lanin uspjeh je i uspjeh ovog kolektiva.

5. S obzirom na ekspanziju tehnologije i IT industrije, prema određenim anketama mladi se sve više odlučuju na izučavanje IT studija. Postoji li još uvijek i u kojoj mjeri interesovanje mladih za izučavanje sporta kao studija na Univerzitetu „Džemal Bijedić“ u Mostaru?

Sport je široko polje djelovanje za sve sportske radnike i to ga čini izuzetno privlačnom profesijom u odnosu na ostala zanimanja. U svim savremenim društvima, fizička aktivnost i sport su uključeni u skoro sve industrije. Takvo vrijeme dolazi i kod nas te smatram da će biti sve veća potreba za kvalitetnim kadrom koji će obavljati usluge fizičke rekreacije ali i profesionalnog sporta.

6. Za kraj, imate li nešto poručiti budućim studentima Odsjeka Sport i zdravlje na Nastavničkom fakultetu Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru?

Sa pravilnim pristupom školovanju, sport u svim svojim oblicima može postati ne samo vaš izvor prihoda nego i filozofija kojom ćete mijenjati društvo i ostaviti vrlo upečatljiv trag iza sebe.