Univerzitet Dzemal Bijedi

Učitavanje...

Skip to the content

Promocija publikacije "45 godina Univerziteta 'Džemal Bijedić' u Mostaru"

U ciklusu događaja kojima se obilježava 45 godina rada Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, u utorak, 8.2.2022. godine, u Spomen kući Džemala Bijedića održana je promocija univerzitetske publikacije koja je pripremljena povodom ove značajne godišnjice.

Na večerašnjem skupu, koji je u 18:00 sati otvorio rektor Univerziteta, prof.dr. Elvir Zlomušica, u ugodnom i simboličnom ambijentu, o knjizi su govorili promotori g. Zlatko Serdarević, g. Jasmin Branković, te glavna i odgovorna urednica, Edina Špago-Ćumurija.

Publikacija, kao svojevrsni dokument razvoja Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, donosi mnoštvo novih podataka o ovoj visokoškolskoj instituciji, uključujući dosad neobjavljene fotografije sa Osnivačke skupštine Univerziteta iz 1977. godine, podatke o počecima naučnog bavljenja vjetroenergijom prije više od dva desetljeća, pregled razvoja informacijskog sistema koji je omogućio uspješno suočavanje sa pandemijom virusa COVID 19, te informacije o studentskim i drugim postignućima na Univerzitetu u proteklom petogodišnjem periodu.

Cijela publikacija je kreirana iz vlastitih sadržaja, a posebno zanimljive su zračne fotografije napravljene univerzitetskim dronom, kao i djela studenata – stihovi pjesama čiji je autor alumni Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, te digitalna umjetnost na naslovnici publikacije čiji je autor student Fakulteta informacijskih tehnologija.

Na kraju događaja, posjetioci su mogli uživati u muzičkom performansu umjetnika Saše Đermanovića.