Univerzitet Dzemal Bijedi

Učitavanje...

Skip to the content

Promocija UNIGEM istraživanja na Univerzitetu „Džemal Bijedić“ u Mostaru

U punoj sali Nastavničkog fakulteta Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru promovisano je prvo regionalno istraživanje o rodno zasnovanom nasilju u akademskim zajednicama, koje je predstavljeno u knjizi “Izazovi integrisanja rodne ravnopravnosti u univerzitetskoj zajednici: Protiv rodno zasnovanog nasilja” koju su uredile prof. dr. Zilka Spahić Šiljak, prof. dr. Jasna Kovačević i prof. dr. Jasmina Husanović. Promociji su prisustvovali predstavnici akademske zajednice, te brojni studenti i studentice koji su pokazali veliki interes za teme rodne ravnopravnosti.

Multidisciplinarno istraživanje provedeno je u sklopu projekta UNIGEM, koji finansijski podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a implementira TPO fondacija u partnerstvu sa 19 univerziteta u Bosni i Hercegovini i regiji (Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji).

Knjigu su promovisali: prof. dr. Rebeka Kotlo sa Pravnog fakulteta UNMO i koordinatorica UNIGEM projekta za UNMO; prof. dr. Asim Peco sa Nastavničkog fakulteta UNMO; prof. dr. Veldin Ovčina sa Ekonomskog fakultet UNMO, dok je diskusiju moderirala mr. Edisa Demić. UNIGEM projekat ispred TPO fondacije predstavile su koordinatorice Ivana Kulić i Iskra Tafro.

U uvodnom izlaganju prof. dr. Asim Peco je istakao značaj provedenog istraživanja koje je sada na raspolaganju da se koristi za popravke društvenog života, pogotovo njegovih kulturoloških segmenata i obrazovanja općenito. Obrazložio je i višestruke vrijednosti koje publikacija sadrži predstavljajući ih kroz pedagošku i sociološku poruku istraživanja.

Prof. dr. Veldin Ovčina govorio je o publikaciji iz perspektive ekonomiste, istraživača tržišta, analizirajući 12 poglavlja knjige u svim fazama, od istraživačke do realizacijske. U završetku izglaganja podcrtao je da šutnja o pitanjima rodne ravnopravnosti uzrokuje strah, te da u životu možemo živjeti snove ili strahove, a posljedica straha je ugrožavanje života i zdravlja.

Prof. dr. Rebeka Kotlo naglasila je da rodno zasnovano nasilje predstavlja jedan od ključnih problema današnjice, pri čemu je rodna ravnopravnost ključni generator progresa društva. Prisutnima je približila raznovrsnu i interdisciplinarnu tematiku, kao i multisektoralni pristup pri provođenju UNIGEM istraživanja. Predstavila je aktivnosti i rad uspostavljenog Vijeća za ravnopravnost polova UNMO, njegov gender akcioni plan i buduće planove koji u fokusu imaju kulturu rodne ravnopravnosti na Univerzitetu, počevši od podučavanja, preko naučnih i stručnih istraživanja do promotivnih aktivnosti. Izlaganje je zaključila konstatacijom da je problem potrebno osvijestiti, procesuirati, kanalizovati, ne dozvoliti, ne tolerisati i u konačnici iskorijeniti sve pojavne oblike rodno zasnovanog nasilja o kojima se govorilo na promociji.