Univerzitet Dzemal Bijedi

Učitavanje...

Skip to the content

Tiltproof, Univerzitet “Džemal Bijedić” u Mostaru, Univerzitet u Sarajevu i Univerzitet u Banjaluci organizuju drugu sezonu Univerzitetske Esport Lige

Studenti - gejmeri iz Sarajeva, Mostara i Banjaluke ove zime će imati priliku da se nadmeću i predstavljaju svoj fakultet na jedinstvenom takmičenju po svjetskim trendovima. Kompanija Tiltproof, Univerzitet u Sarajevu, Univerzitet u Banjaluci i Univerzitet “Džemal Bijedić” u Mostaru, organizuju drugu univerzitetsku esport ligu u igri League of Legends. U ligi mogu učestvovati svi fakulteti sa banjalučkog, sarajevskog i mostarskog Univerziteta, a timove od pet igrača kreiraće sami. Iskustvo u gejmingu svakako će biti presudno za kreiranje timova.

Raduje nas činjenica da naš Univerzitet, prije svega naši studenti imaju priliku odmjeriti svoje vještine u popularnim aktivnostima poput esporta. Svjedoci smo velikog značaja esporta kod mladih osoba, te smatramo pozitivnim što su Univerziteti u BiH prepoznali želje studenata. Za svaku pohvalu je i poticanje saradnja, razmjena znanja, iskustava te prijateljstava između Univerziteta i studenata širom BiH. Nadamo se da će ovo iskustvo potaći takmičarski duh kod studenata, te omogućiti stjecanje znanja i novih kontakata kako u gejming tako i u IT industriji, zahvaljujući partnerima iz navedenih branši. Ovim putem želimo poželjeti sreču kako učesnicima, tako i organizatorima uz nadu da će se ovaj događaj dodatno proširiti i postati tradicija.”, izjavio je Amar Šabanović, predstavnik Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru.

Univerzitetska Esport Liga ugostiće do 12 fakulteta, koji će odmjeriti snage tokom novembra i decembra, gdje ćemo dobiti novog šampiona. Prvu titulu prvaka UEL lige osvojili su studenti Elektrotehničkog fakulteta iz Banjaluke. Organizaciju prenosa mečeva i tehničku podršku preuzeće kompanija Tiltproof.

“Drago mi je što našim studentima možemo pružiti priliku da se takmiče u esportu. Najveći svjetski univerziteti su domaćini esport ligama već godinama, te sa ponosom mogu reći da su i naši univerziteti poprilično brzo prepoznali potencijal i interesovanje naših studenata za ovu disciplinu. Univerzitetska Esport Liga je projekat koji stavlja fokus javnih institucija na esport, a upravo je to ono što je potrebno ovoj industriji kako bi se dodatno razvila u našoj državi, te ćemo raditi na tome da esport takmičenja postanu tradicionalni događaj za naše studente. Prva sezona je organizovana na Univerzitetu u Banjaluci, a evo već u drugoj sezoni smo projekat proširili na druga dva najveća univerziteta u državi, Univerzitet u Sarajevu i Univerzitet “Džemal Bijedić” u Mostaru. Svakako da ćemo raditi na tome da ovo takmičenje približimo i studentima drugih univerziteta u državi u narednim sezonama”, rekao je Stefan Đokić, suosnivač kompanije Tiltproof.

Esport lige u svijetu dio su svakodnevice, a implementacija esporta u zvanične obrazovne i poslovne institucije uveliko završena. U Bosni i Hercegovini kompanija Tiltproof pravi prve korake ka saradnji sa institucijama i prepoznatljivosti esporta na društvenom nivou. Univerzitetska liga nije prvi, a ni posljednji njihov projekat koji ima za cilj kreiranje pozitivnog javnog mjenja o esportu i gejmingu. Univerzitetska Esport Liga moći će se pratiti na Tiltproof Twitch i YouTube kanalima.  

 

Prijavu izvršiti putem Google forme.