Univerzitet Dzemal Bijedi

Učitavanje...

Skip to the content

Održan III Dan Nauke

Završen je još jedan, treći po redu Dan nauke, koji je Agromediteranski fakultet Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru organizovao u saradnji sa Agronomskim-prehrambeno tehnološkim fakultetom Sveučilišta u Mostaru i Univerzitetom za prirodne nauke CULS, odnosno Fakulteta za tropske studije iz Praga.

Profesori i studenti su predstavili svoj rad kroz interesantan program, pa su naši gosti imali mogućnost da vide entomološke zbirke, floristička riješenja za interijer, izolaciju DNK, degustiraju i dobiju uputstva i recepte o uzgoju mikro bilja i klice od raznog vrsta povrća i žitarica - pšenice, tikve, graška, graha ....

Također učenici osnovnih i srednjih škola grada su mogli pogledati kolekciju sjemenki voća i povrća i prisustvovati prezentaciji rada ekološkog zelenog zida. U laboratoriji su imali mogućnost da prisustvuju testiranju pH indikatora - test sa sokom crvenog kupusa i da im se prezentuje korištenje refraktomera za određivanje zrelosti voća. Pripremljena je bila i radionica za senzornu analizu sokova, na kojoj su učenici bili pravi ocjenjivači i mogli su dobiti uvid kako izgleda senzorna analiza.

Posebnu pažnju su privukli, za naše podneblje, neobični alternativni izvori hrane, razne prerađevine (tjestenina) od insekata, suhi skakavci sa raznim začinima (medom, bosiljkom, paradizom...) i sl.

Na ovom skupu je predstavljena još jedna od aktivnosti ERASMUS+ CBHE projekta VIRAL - Hakaton 2021. Naši studenti su predstavili svoje učešće i rezultate ovog takmičenja - IT riješenja u poljoprivredi.

Ovakvi događaju prvenstveno skreću pažnju na proizvodnju hrane, na važnost agronomije, prehrambene tehnologije i općenito na značaj popularizacije nauke, upoznavanja sa novim i drugačijim saznanjima u tim granama. Ovo su također mogućnosti da se naučno-istraživački rad i naučne metode istraživanja približe djeci i mladima. Ovaj događaj je već postao tradicionalan, i nadamo se da ćemo sa njegovom organizacijom nastaviti.