Univerzitet Dzemal Bijedi

Učitavanje...

Skip to the content
Radionica 'Osnaži Mediteran za SMART turizam'
Radionica 'Osnaži Mediteran za SMART turizam'

Osnaži Mediteran za SMART turizam

Studenti Studija turizma su 29.10. u Hotelu Mostar učestvovali u radionici koja je organizovana u okviru projekta "Osnaži Mediteran za SMART turizam/ Empower Mediterranean Tourism".

U okviru projekta urađena je analiza za razvoj poslovnog modela za SMART turizam na Mediteranu. Tokom radionice raspravljalo se o glavim izazovima i nedostacima turističkog sektora, a zaključci radionice će činiti osnovu inovativnog poslovnog modela.

"Sama riječ SMART nam govori o tome da u ovom sektoru, pored čovjeka, ogromnu ulogu predstavlja tehnologija, kao olakšavajuća opcija. Radionica je bila jako korisna i edukativna pogotovo za nas studente jer smo naučili koliko je važno istraživati tržište i koje su komponente bitne za razvoj turizma. Uvidjeli smo koliko je, u današnje vrijeme, tehnologija bitna za razvoj, i težit ćemo što boljem razvoju tehnologije koji će dovesti do kvalitetnog razvoja turizma.", zajednički je stav studenata prve godine Studija.

"Veliki napori se trebaju uložiti u kreiranje strategije razvoja održivog turizma gdje se akcenat stavlja na ljudske resurse, tj. uspostavljanje efikasnog sistema koji će sistemski upravljati destinacijom kao i uraditi korekcije zakonskih okvira. Druga jako bitna stavka jeste osnaživanje saradnje između javnih i privatnih sudionika u turističkom sektoru. Korištenje i upravljanje SMART tehnologija u strateškom planiranju . Bilo nam je zadovoljstvo biti dio ove radionice kao i sarađivati sa profesorom dr. Almirom Peštekom“, istaknuo je student druge godine Haris Količić, inače i mladi poduzetnik koji svoje poslovanje realizira upravo u sektoru turizma i ugostiteljstva.