Univerzitet Dzemal Bijedi

Učitavanje...

Skip to the content
Posjeta delegacije Ambasade Indonezije
Posjeta delegacije Ambasade Indonezije

Posjeta delagacije Ambasade Indonezije

U utorak 25.02.2020. menadžment Univerziteta na čelu sa Rektorom, prof. dr. Elvirom Zlomušicom je primio delegaciju Ambasade Indonezije na čelu sa ambasadorom Indonezije u BiH, Njenom Ekselencijom Ameliom Achmad Yani. Tokom radnog sastanka se razgovaralo o proširenju postojeće saradnje Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru sa viskoškolskim institucijama iz ove jugoistično azijske države.

U sklopu posjete studenti Univerziteta imali su priliku slušati predavanje profesora Agung Rai sa Balija, balinarskog trgovca umjetninama međunarodne reputacije.

Profesor Rai je u svom predavanju na temu na temu 'The relations between men and men, with God and men and men with its enviroment from the perspective of Hindu Bali Religion and Culture', studentima približio povezanost i ljubav prema umjetnosti i slikarstvu. Rezultat toga je muzej ARMA koji je dobio naziv po njemu i u kojem su izložene kolekcije ne samo umjetnika sa Balija nego cijele Indonezije.

U predavanju su najviše uživali studenti Studija turizma jer su mogli čuti o ulozi muzeja u privlačenju turista iz cijelog svijeta na Bali, te da osjete balijsku i indonezijsku kulturu, spoznaju sebe i dožive punu harmoniju sami sa sobom kao i prirodom.