Univerzitet Dzemal Bijedi

Učitavanje...

Skip to the content

FIT CC 2020: Studenti Fakulteta informacijskih tehnologija - UNMO među najboljima

Fakultet informacijskih tehnologija Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru 13. put je organizirao takmičenje u programiranju FIT Coding Challenge. Takmičenje se održalo 28. i 29. maja 2020. godine. S obzirom na ograničenja izazvana proglašenjem pandemije, Uprava Fakulteta je odlučila održati takmičenje online. Učesnici iz Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i Repulike Srbije takmičili su se u četiri kategorije: Programerski izazov, Programiranje igara, Inovacijski izazov i Cyber security. Vrijedno je istaknuti da je među nagrađenim učesnicima i nekoliko studenata Fakulteta informacijskih tehnologija i to: Ajna Krajnić i Emina Kapetanović (1. mjesto u kategoriji Inovacijski izazov), Lamija Babović (2. mjesto u kategoriji Inovacijski izazov), Nedžad Alibegović i Harun Sabljaković (1. mjesto u kategoriji Programiranje igara), Jasmin Bumbul i Admir Numanović (3. mjesto u kategoriji Programiranje igara), Velid Hatić (2. mjesto u kategoriji Programiranje igara) te Benjamin Đonko (3. mjesto u kategoriji Cyber security).

U okviru organizacijskih aktivnosti realizirana je saradnja sa sljedećim sponzorima: QSS (Zlatni sponzor), Infigo i QSD (Sponzori kategorije), ECHO TS (Brončani sponzor) i BSIP (Specijalni brončani sponzor). Medijski partner 13. FIT Coding Challengea bio je portal Bljesak.info. Osim iznosa u novcu ostvareni su i sporazumi sa CISCO BiH o besplatnom korištenju platforme CISCO Webex kao i sa CodeChef. FITCC 2020 je bio dobro posjećen. Tokom prvog dana u „glavnoj sobi“ zabilježeno je 198 korisnika, a tokom drugog dana 192 korisnika. Organizacijski tim je ove godine imao četiri člana: Indira Hamulić (vođa tima) te Goran Škondrić, Edina Čmanjčanin i Haris Omerčaušević. Osim članova organizacijskog tima, svoj doprinos su dali i ostali zaposlenici Fakulteta. 

S Fakulteta informacijskih tehnologija posebno ističu značaj održanog Sajma poslova na ovogodišnjem FIT Coding Challengeu, gdje su učesnici imali mogućnost da ostvare direktan kontakt s potencijalnim poslodavcima, saznaju kakve su vještine potrebne na tržištu rada te im je pobliže predstavljen proces dobivanja prvog zaposlenja. Izdvaja se činjenica da je jedan od pobjednika iz Republike Hrvatske zahvaljujući upravo FIT CC-u dobio priliku za probni rad u jednoj od kompanija koje su bile sponzori događaja. U okviru FIT CC-a organizovane su i dvije online tribine na sljedeće teme: IT izazovi u edukacijskom procesu u doba COVID-19 i Poslovni izazovi u doba COVID-19. Na tribinama su, između ostalih, učestvovali predstavnici Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport HNK, univerzitetski i srednjoškolski profesori, predstavnici sponzora, predstavnice agencija APOSO i SARA. Održavanjem ovih tribina Fakultet informacijskih tehnologija sa svojim partnerima i sponzorima još jednom je pokazao društvenu odgovornost i želju da doprinese aktuelnim društvenim pitanjima kao što su učenje na daljinu i kvalitetno korištenje resursa iz oblasti informacijskih tehnologija, naročito u vanrednim okolnostima.

Na linku su dostupni videosnimci održanih tribina:

https://www.youtube.com/playlist?list=PLJCjqoTZy0H_c5ilOxnym8YxJX11zCgK5

Detaljnije informacije o takmičenju možete dobiti na stranici https://cc.fit.ba/.

FIT Coding Challenge svakako je jedan od najprepoznatljivijih pokazatelja dugogodišnjeg kvaliteta i ugleda Fakulteta informacijskih tehnologija – UNMO, čiji su nekadašnji studenti danas zaposleni u vodećim kompanijama u informacijskom sektoru, a svoj doprinos su dali i u kreiranju online platforme koju koristi Univerzitet „Džemal Bijedić“ u Mostaru. Organizacijski tim zahvaljuje svim sponzorima i partnerima uz čiju su podršku uspješno organizovali 13. takmičenje FIT Coding Challenge te se nadaju da će u idućim godinama ostvariti još značajnije rezultate i nastaviti s promocijom Fakulteta informacijskih tehnologija i Univerziteta „Džemal Bijedić“ u cjelini.