Univerzitet Dzemal Bijedi

Učitavanje...

Skip to the content

UNMO: Studenti/ce Ekonomskog fakulteta posjetili Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta

Kako je sistem visokog obrazovanja i u Mostaru na zavidnom nivou, te kako se isti i svakodnevno usavršava, svjedoči posjeta studenata i studentica treće godine Ekonomskog fakulteta (smjer Menadžment) Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta. Svrha posjete u četvrtak, 9. 1. 2020. godine, bila je unapređenje stečenih teorijskih znanja studenata kvalitetnim primjerima iz prakse i pripremanje istih za uspješno koncipiranje poduzetničkih projekata, istraživačkih studija i content marketing strategija.

 

 

Pomoćnik ministra u sektoru za obrt, gdin Izedin Kurtović, i stručni savjetnici u sektoru poduzetništva, dr. Adis Fajić i mr. Nevzet Sefo, upoznali su student(ic)e sa djelokrugom rada Ministarstva, stavljajući akcenat na aktivnosti podrške razvoju poduzetništva (prevashodno mladih), obrta i drugih segmenata privrede sa ciljem kreiranja i unapređenja poslovnog ambijenta. Detaljnije su prezentirane aktivnosti davanja podrške za primjenu inovacija i uvođenja novih tehnologija u oblasti poduzetništva i obrta, organiziranja institucija za poduzetništvo, stvaranje poduzetničke infrastrukture, te su elaborirane mjere i aktivnosti u razvoju MSP u Federaciji BiH (institucionalna podrška, uklanjanje prepreka za rast i razvoj, osiguranje finansijskih izvora, promocija izvoza itd.).


„U cilju unapređenja kvalitete nastavnog programa nastojimo studente upoznati s praktičnim aspektima ekonomskih poslova pripremajući ih na taj način na realnost poslovnog svijeta. S obzirom na iskazano zadovoljstvo studenata realiziranom posjetom Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta, u vidu usvajanja novih znanja i vještina, možemo reći kako smo donijeli i više nego dobru odluku odlučivši posjetiti isto, te se ovom prilikom zahvaljujemo domaćinu na odličnoj organizaciji i prijemu“ – naglasio je predmetni nastavnik, van. prof. dr. Veldin Ovčina.