Univerzitet Dzemal Bijedi

Učitavanje...

Skip to the content

Poziv: Predavanje Dr. Louise Buckingham (3. 2. 2020.)

Pozivamo sve zainteresovane student(ic)e i nastavno osoblje Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru da prisustvuju prezentaciji Dr. Louise Buckingham, predavačice na Univerzitetu Auckland (Novi Zeland).
Profesorica Buckingham bavi se analizom diskursa i sociolingvistikom, a bit će gost Odsjeka za engleski jezik i književnost u ponedjeljak, 3. 2. 2020. godine, te će u 12:30 sati, u sali za sastanke u zgradi Dekanata Fakulteta humanističkih nauka održati prezentaciju svog istraživanja:
Extreme parallels: A corpus driven analysis of ISIS and far-right discourse.

Dr. Louisa Buckingham ima bogato predavačko iskustvo - od ranih 1990-ih godina predavala je jezik u različitim zemljama (Indonezija, Kolumbija, Njemačka), te na univerzitetima u Omanu, Turskoj i Bosni i Hecegovini (na Univerzitetu u Tuzli). Zahvaljujući predavačkom iskustvu, ali i iskustvu rada na projektima rekonstrukcije u Bosni i Hercegovini, Dr. Buckingham govori i naš jezik. 

Fokus njenog rada stavljen je na sociolingvistiku i analizu diskursa, prvenstveno na društvene implikacije višejezičnosti, jezika i religije, te upotrebu jezika na društvenim mrežama, medijima, akademskim discplinama i sl.
Objavila je tri knjige, od kojih izdvajamo "The Status of English in Bosnia and Herzegovina" (2016.), te desetine poglavlja i naučnih članaka u različitim renomiranim časopisima.
U prilogu je moguće pronaći dodatne informacije o istraživanju.