Univerzitet Dzemal Bijedi

Učitavanje...

Skip to the content

Održana druga sjednica Rektorske konferencije BiH na UIS

U prostorijama Rektorata Univerziteta u Istočnom Sarajevu u petak, 20. septembra 2019. godine, održana je druga redovna sjednica Rektorske konferencije BIH pod predsjedavanjem prof. dr. Steve Pašalića, rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Univerzitet „Džemal Bijedić“ u Mostaru predstavljao je rektor Univerziteta, prof. dr. Elvir Zlomušica.

Na sjednici se odlučivalo o prijedlozima odluka i zaključaka uslovno usvojenih na prvoj sjednici Rektorske konferencije BiH/Rektorskog zbora BiH u maju 2019. godine. Diskutovalo se o problemima upisa akreditacije univerziteta u Državni registar akreditovanih visokoškolskih ustanova u BiH, kao i implementaciji Priroriteta za razvoj visokog obrazovanja BiH za period 2016. - 2026. godine.
Ciljevi rektorske konferencije BIH, između ostalog, su promovisati autonomiju univerziteta, podizati kvalitet visokog obrazovanja, promovisati jedinstvo nastave i naučno-istraživačkog rada na univerzitetima, doprinositi podizanju međunarodne saradnje u visokom obrazovanju, promovisati akademsku mobilnost, mobilnost nastavnika i studenata, uvoditi i razvijati mehanizme za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju.