Univerzitet Dzemal Bijedi

Učitavanje...

Skip to the content

UNMO podržava Green Design Biennale

U Mostaru je u srijedu, 2. oktobra 2019. godine otvoreno međunarodno Green Design Biennale koje će trajati do 5. oktobra te okupiti oko 300 učesnika i učesnica, uključujući i 50-tak studenata sa sedam univerziteta, kao i 25 arhitekata, dizajnera i eksperata iz evropskih zemalja.

U okviru ovogodišnjeg Green Design Biennala, Green Design Center organizuje i internacionalnu ljetnu školu u saradnji sa Univerzitetom „Džemal Bijedić“ u Mostaru i Sveučilištem u Mostaru. Tim povodom, rektor Univerziteta, prof. dr. Elvir Zlomušica obratio se prisutnima i poručio:

„Univerzitet „Džemal Bijedić“ u Mostaru, skupa sa Gradom Mostarom i Sveučilištem u Mostaru, prepoznaje važnost teme i već godinama se zalaže za novi pristup u izgradnji i uopće tretiranju okoliša. Univerzitet se trudi da ide ukorak sa trendovima u arhitekturi, dizajnu, građevinskom i mašinskom inžinjerstvu, pa su naši studijski programi usklađeni sa UN-ovim ciljevima održivog razvoja, naše nastavno osoblje učestvuje u različitim Erasmus+ projektima koji se tiču održivog razvoja, cirkualrne ekonomije i energetske efikasnosti, a naši studenti i studentice učestvuju u brojnim domaćim i međunarodnim radionicama i obukama, uključujući i u Green Design Biennale.“

Green Design Bienale ove godine svojim programom obuhvata otvaranje izložbe o zelenim gradovima, objektima i dizajnu, kao i predavanja koja će predstaviti uspješne primjere implementacije održivog planiranja i dizajna u Velikoj Britaniji, Belgiji, Holandiji, Švedskoj, Turskoj, Izraelu, Francuskoj, Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

"Cilj bijenala je promijeniti svijest stanovništva i približiti mu trenutnu situaciju u kojoj se nalazimo, uzimaju u obzir da je industrijalizacija koju smo imali u zadnjih 150 godina dovela ogroman napredak i poboljšanje kvalitete življenja, ali je ostala na razini jednog primitivnog korištenja resursa, koji nakon jedne upotrebe postaju otpad. Time zagađujemo vodu, zrak i stvaramo uvjete na planeti koji za čovjeka više neće biti održivi", kazala je kreatorica Green Design Bienala i Green Design Centra Elma Durmišević.