Univerzitet Dzemal Bijedi

Učitavanje...

Skip to the content

Univerzitetsku biblioteku krasi mural street art umjetnika iz Los Angelesa

Početkom oktobra 2019., sa novom akademskom godinom, započelo je i oslikavanje murala na zgradi Univerzitetske biblioteke Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru. Latinoamerički street art umjetnik iz Los Angelesa, Erick Sanchez je, posredstvom Street Arts Festivala Mostar, stigao u Mostar i odabrao – između ostalog – i kampus Univerziteta za svoje umjetničko izražavanje.

 „Upućujemo zahvale umjetniku Ericku Sanchezu na sedmodnevnoj posjeti i simboličnom muralu koji zgradu Univerzitetske biblioteke čini prepoznatljivom i koji potiče na razmišljanje. Također, srdačno zahvaljujemo direktorici Street Arts Festivala Mostar, Marini Đapić na višemjesečnoj ugodnoj komunikaciji i produktivnoj saradnji, te asistentici i članici Stručnog tima za odnose s javnošću Univerziteta Ingi Kotlo, inicijatorici i koordinatorici ove aktivnosti koja je realizovana uz odobrenje i podršku rektora Univerziteta, prof. dr. Elvira Zlomušice.“, poručila je rukovoditeljica Univerzitetske biblioteke, Edita Mulaosmanović.

 

34-godišnji street art umjetnik sa korijenima iz Meksika i El Salvadora, Erick Sanchez, rođen je i odrastao u Los Angelesu (Sjedinjene Američke Države), a u proteklih nekoliko godina putuje po svijetu i oslikava murale. Njegov rad je prepoznatljiv po tome što, umjesto ljudskih glava, oslikava kućice za ptice čime poručuje da su misli i ideje kao ptice – a broj i vrsta ptica ovisi od nas samih, datog trenutka i vanjskih podražaja. Stoga, na zgradi Univerzitetske biblioteke  naslikao je upravo djevojku obučenu u boje zastave Bosne i Hercegovine koja drži knjigu u ruci i prema kojoj – zahvaljujući čitanju – hrle ptice, odnosno ideje.

Sam umjetnik je, zadovoljan iskustvom boravka na Univerzitetu, istaknuo da univerzitetski kampus odiše ljubaznošću i toplinom koju stvaraju studenti/ce i osoblje Univerziteta , te da se osjećao vrlo prijatno i da posebno cijeni gostoljubivost osoblja Univerzitetske biblioteke.

 

Pozivamo sve student(ic)e i građan(k)e da prošetaju kampusom i pogledaju novi mural na staroj zgradi Univerzitetske biblioteke, i, naravno, da pomno biranim knjigama kontinuirano bogate svoju „kućicu za ptice“.