Univerzitet Dzemal Bijedi

Učitavanje...

Skip to the content

Poziv: Ministrica Karin Prien u posjeti UNMO (1. 11. 2019.)

Pozivamo student(ic)e, nastavno i administrativno osoblje Univerziteta te zainteresovane građan(k)e da nam se pridruže na javnom predavanju  "Važnost međunarodnog obrazovanja" koje će, u petak, 1. 11. 2019. godine u 12:00 h u prostorijama Pravnog fakulteta (Sala I godine, pokraj Sale za simulovano suđenje, na II spratu stare zgrade PF), održati gđa Karin Prien, ministrica obrazovanja, nauke i kulture njemačke pokrajine Schleswig-Holstein.
 
Nakon javnog predavanja, planiran je i razgovor sa uvaženom predavačicom. Prijevod je obezbijeđen.

Gđa Karin Prien studirala je pravo i politologiju u Bonnu. Prvi državni ispit položila je 1989. godine. Postdiplomski studij završila je u Amsterdamu s fokusom na međunarodno trgovačko pravo. Drugi državni ispit je položila u Celle 1994. godine. Od 1994. godine bila je samostalni pravnik sa specijalizacijom za trgovačko pravo i pravo u slučaju insolventnosti u Hanoveru. Lajpcigu i Hamburgu. Od 2008. godine certificirani je pravnik za trgovačko i korporativno pravo. Od 1981. godine članica je CDU (Christlich-Demokratische Union). 2011. je prvi put izabrana u parlament Hamburga i do 2015. bila je politička glasnogovornica CDU i članica rukovodstva parlamentarne skupštine. Od februara 2015. do jula 2017. obnašala je funkciju zamjenika čelnika parlamentarne CDU i specijalista za škole, izbjeglice i ustav, poslovnik o radu i izborni ispit. Od juna 2017. godine obnaša funkciju ministrice obrazovanja, nauke i kulture Schleswig-Holstein, najsjevernije njemačke pokrajine.

Ovim putem zahvaljujemo predstavništvu Fondacije Konrad Adenauer u Bosni i Hercegovini, na čelu sa direktorom g. Svenom Petkeom, koji su zaslužni za ovu konstruktivnu posjetu.

Podsjetimo, od svog otvorenja 1997. godine,. Fondacija Konrad Adenauer podržava demokratski razvoj političkih partija, približavanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, pomirenje i razumijevanje etničkih grupa i vjerskih zajednica, te mlade u politici, privredi, nauci i teologiji (kroz stipendije i druge aktivnosti u korist mladih). Sloboda, pravda i solidarnost su vodeći principi u djelovanju Fondacije Konrad Adenauer (KAS).

Radujemo se vašem dolasku!

*Informacije o javnom predavanju dostupne su i na Facebook eventu:  https://www.facebook.com/events/445106456125358/