Univerzitet Dzemal Bijedi

Učitavanje...

Skip to the content

Održano predavanje ministrice Prien o međunarodnom obrazovanju

U petak, 1. 11. 2019. godine, ministrica obrazovanja, nauke i kulture njemačke pokrajine Schleswig-Holstein, gđa Karin Prien, održala je predavanje u prostorijama Pravnog fakulteta Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru o temi „Važnost međunarodnog obrazovanja.“


Prije samog predavanja, ministrica Prien i direktor Fondacije Konrad Adenauer u Sarajevu, g. Petke, u društvu asistentice ministrice Antonije Grage i savjetnice za odnose s javnošću Fondacije, Senade Bratić, sastali su se sa rektorom Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, prof. dr. Elvirom Zlomušicom, prorektorom za finansije, prof. dr. Veldinom Ovčinom, prorektoricom za naučno-istraživački rad, prof. dr. Rebekom Kotlo, prorektoricom za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju, prof. dr. Majom Kazazić, dekanicom Pravnog fakulteta, prof. dr. Alenom Huseinbegović i članicom Stručnog tima za odnose s javnošću, MA Ingom Kotlo.

 

U svom izlaganju pred blizu stotinu studenata i studentica Univerziteta, ministrica Prien naglasila je važnost međunarodnog obrazovanja, ali i kulture sjećanja i obrazovanja o demokratiji koje treba da krenu veoma rano u obrazovnom procesu. ''Demokratiju moramo uvijek iznova učiti u okviru svake generacije. Ne smijemo demokratiju i slobodu uzimati zdravo za gotovo. To je nešto što se dijelom i kod nas u Njemačkoj dogodilo i upravo zbog toga su političko i kulturološko obrazovanje tako važni'', poručila je Prien.

 



Univerzitet „Džemal Bijedić“ u Mostaru upućuje zahvale ministrici Karin Prien i predstavništvu Fondacije Konrad Adenauer u Bosni i Hercegovini, na čelu sa direktorom g. Svenom Petkeom, koji su zaslužni za ovu konstruktivnu službenu posjetu, te medijima i brojnim studenti(ca)ma i sugrađanima i sugrađankama na podršci i kontinuiranom praćenju događaja koji se organizuju na Univerzitetu, naglašeno je iz Stručnog tima za odnose s javnošću Univerziteta.