Univerzitet Dzemal Bijedi

Učitavanje...

Skip to the content

Održano predavanje ambasadorice Rauber Saxer

U utorak, 19. 3. 2019. godine, ambasadorica Švicarske u BiH, Nj. E. Andrea Rauber Saxer, održala je pred više od stotinu studenata/ica i uposlenika/ica Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru javno predavanje o temi „Politički sistem Švicarske“.

Prije samog predavanja, dobrodošlicu ambasadorici Rauber Saxer i g. Harisu Lokvančiću izrazili su rektor Univerziteta, prof. dr. Elvir Zlomušica, prorektor za finansije, prof. dr. Veldin Ovčina i referentica za međunarodnu saradnju, Mirsada Behram.


Ambasadorica je tokom javnog predavanja govorila o jedinstvu raznolikosti Švicarske, o višestoljetnoj švicarskoj neutralnosti u vremenu ratova, o glasačkom procesu, podjeli vlasti i složenom državnom aparatu sa 26 kantona, zatim o četiri nacionalna jezika, o dvojezičnim gradovima, o faktorima kohezije te o misiji i cilju Švicarske za BiH: bolje socijalne, ekonomske mogućnosti i perspektive za sve osobe u Bosni i Hercegovini.



Nakon predavanja, kroz neformalnu i ugodnu diskusiju sa ambasadoricom, studenti/ce Univerziteta su željeli saznati više o zdravstvenom i obrazovnom sistemu Švicarske, o prednostima i manama modela Švicarske, te o značajkama ovog modela koje bi mogle poslužiti kao inspiracija za Bosnu i Hercegovinu.



Ovim putem od srca zahvaljujemo ambasadorici Rauber Saxer i Ambasadi Švicarske Konfederacije u BiH na ugodnoj i konstruktivnoj posjeti, kao i brojnim prisutnim studenti(ca)ma i uposlenicima/ama Univerziteta, te zainteresovanoj javnosti i medijima koji prate i podržavaju rad i aktivnosti Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru.