Univerzitet Dzemal Bijedi

Učitavanje...

Skip to the content

Održana Treća međunarodna konferencija

U petak, 21. 6. 2019. okončana je dvodnevna konferencija „Pravni i ekonomski aspekti procesa integracije Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju“.

Organizatori Treće međunarodne naučne konferencije su Ekonomski fakultet i Pravni fakultet Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, te Ekonomski fakultet Univerziteta u Zenici.

Konferenciju je u četvrtak, 20. 6. 2019. u Centru za kulturu svečano otvorio dr. Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, koji je održao i plenarno izlaganje na temu „Bosna i Hercegovina u procesu EU integracija“.

U uvodnom obraćanju prisutnima su se obratili prof. dr. Alena Huseinbegović, dekanica Pravnog fakulteta Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru“ i predsjednica Organizacionog odbora Konferencije; prof. dr. Elvir Zlomušica, rektor Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru; mr. Sanela Kuko, savjetnica federalne ministrice obrazovanja i nauke prof. dr. Elvire Dilberović, Selma Dazdarević-Jašarević, stručna savjetnica u Direkciji za evropske integracije i prof. dr. Azra Bajramović, dekanica Ekonomskog fakulteta Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru.

 

Poseban doprinos tokom prvog dana Konferencije dali su izlagači, prof. dr. Edin Rizvanović koji je govorio na temu „Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju - osnov i okvir za integracijski proces“ i doc. dr. Elmir Babović čija je tema bila „Spoj IT i biznisa u razvoju informacionih sistema - Problemi u razumijevanju na relaciji IT-biznis i konkurentnost bosanskohercegovačkih IT kompanija na globalnom tržištu“.

Na kraju prvog dana Konferencije održana je Panel diskusija na temu „Konkurentnost bosanskohercegovačke privrede u kontekstu integracijskih procesa“. Moderator navedene Panel diskusije bio je prof. dr. Damir Zaklan, Ekonomski fakultet Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru; dok su učesnici bili prof. dr. Azra Hadžiahmetović, Ekonomski fakultet Sarajevo; Mirsad Jašarspahić, potpredsjednik Privredne komore FBiH; Tatjana Vučić, izvršna direktorica BIT Alijanse; Sanel Halilbegović, finansijski analitičar; prof. dr. Adil Trgo, Ekonomski fakultet Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru i doc. dr. Elmir Babović, Fakultet informacijskih tehnologija Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru.

 

Drugog dana Konferencije na Ekonomskom fakultetu Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru predstavljeni su  brojni naučnoistraživački radovi posvećeni različitim aspektima integracije BiH u EU te iskustvima drugih zemalja čiji su autori ne samo iz Bosne i Hercegovine već i iz inostranstva.

Konferenciji je prisustvovao veliki broj zvanica iz akademske, javne, političke i društvene zajednice, te ostala zainteresirana javnost.

„Izuzetno smo zadovoljni brojem prijavljenih radova i interesom akademske zajednice, ali i šire javnosti za našu Konferenciju. Pokretanjem i održavanjem ove Konferencije smo nastojali dati svoj doprinos unapređenju naučnoistraživačkog rada na našim univerzitetima, ali i jačanju uloge javnih visokoškolskih institucija u BiH“, izjavili su organizatori Konferencije.