Univerzitet Dzemal Bijedi

Učitavanje...

Skip to the content
Održano predavanje akademika Trifkovića o stanju i perspektivama nauke u BiH

Održano predavanje akademika Trifkovića o stanju i perspektivama nauke u BiH

Danas, 29. 1. 2019. godine, Univerzitet "Džemal Bijedić" u Mostaru imao je čast ugostiti predsjednika Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, uvaženog akademika Miloša Trifkovića.

Akademik Trifković je, pred punim amfiteatrom nastavnog osoblja, studenata i studentica te zainteresovane šire javnosti, održao predavanje o temi "Stanje i perspektive nauke u Bosni i Hercegovini". U sklopu predavanja, akademik Trifković je izložio rezultate temeljite analize trenutnih izazova i problema u oblasti nauke i obrazovanja, ali i istaknuo mjere koje se mogu preduzeti na osnovu postojećeg stanja.

Održano predavanje akademika Trifkovića o stanju i perspektivama nauke u BiH

O ovoj temi važnoj za sadašnjost i budućnost Bosne i Hercegovine i njeno brže uključivanje u evropske tokove, odnosno tokove savremenog razvijenog svijeta, neophodno je kontinuirano razgovarati, kao i promišljati i iznalaziti načine za poboljšanje statusa obrazovanja i nauke.

Upravo velik odziv javnosti ulijeva nam određenu dozu optimizma da, uprkos brojnim izazovima sa kojima se akademska zajednica u BiH danas suočava, ipak postoji kritična masa proaktivnih pojedinaca koji su svjesni da u znanju, nauci i obrazovanju leži ključ za napredak i opći boljitak.

Sa ovakvom ohrabrujućom notom, Univerzitet dočekuje obilježavanje 42. godišnjice svog postojanja. Program obilježavanja započinje već sljedeće sedmice i traje do polovine februara 2019. godine, te ovim putem pozivamo zainteresovanu javnost da - za više informacija - u predstojećim danima prate našu web stranicu www.unmo.ba i Facebook stranicu Univerzitet "Džemal Bijedić" u Mostaru - UNMO.