Univerzitet Dzemal Bijedi

Učitavanje...

Skip to the content
Prezentacija publikacija - Univerzitet "Džemal Bijedić" u Mostaru

Predstavljene publikacije u izdanju Univerziteta 2018. godine

U četvrtak, 7. 2. 2019. godine, pred punom salom Pravnog fakulteta Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, održana je druga od šest planiranih manifestacija u sklopu programa obilježavanja 42. godišnjice postojanja i rada Univerziteta.

Moderatorica današnje prezentacije publikacija u izdanju Univerziteta u 2018. godini, rukovoditeljica Univerzitetske biblioteke, Edita Mulaosmanović, podsjetila je da izdavačka djelatnost Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru ima jako dugu tradiciju, čak dužu i od postojanja Univerziteta: „Prva objavljena knjiga pod nazivom „Istorija srednjeg veka“, autora Nijaza Slipičevića, objavljena je još 1969. u izdanju Pedagoške akademije u Mostaru. Zatim, 1974. godine na Mašinskom fakultetu objavljena je knjiga pod nazivom „Termička obrada“, autora Nikole Seldara.“

Mulaosmanović je, također, istakla da je do sada u izdanju Univerziteta „Džemal Bijedić“  u Mostaru objavljeno 356 monografskih publikacija, te da je Univerzitet izdavač i petnaest serijskih publikacija od kojih danas redovno izlazi osam.

Prorektorica za nauku i naučnoistraživački rad, prof. dr. Rebeka Kotlo, izjavila je, uz osvrt na prethodnu godinu i ohrabrujuće riječi za budućnost, i sljedeće:
 „Danas je predstavljeno 12 monografskih publikacija iz oblasti književnosti, prava, ekonomije, biologije, sociologije, mašinstva i građevinarstva, te 8 serijskih publikacija u kojima se objavljuju radovi iz humanističkih, društvenih, prirodnih i kinezioloških nauka. Univerzitet "Džemal Bijedić" u Mostaru posvećen je obrazovanju, nauci, istraživanju, razvoju i izvrsnosti.“

Publikacije su predstavljali: van. prof. dr. Aida Brkan-Vejzović (Ekonomski fakultet), van. prof. dr. Mili Selimotić (Građevinski fakultet), van. prof. dr. Denisa Žujo-Zekić (Nastavnički fakultet), doc. dr. Edim Šator (Fakultet humanističkih nauka), doc. dr. Emir Nezirić (Mašinski fakultet) i doc. dr. Nerma Čolaković-Prguda (Pravni fakultet).



Program obilježavanja godišnjice traje do 15. februara 2019. godine, a naredni događaj zakazan je za subotu, 09. 2. 2019. u 11:00, kada će u sportskoj dvorani USRC „Midhat Hujdur – Hujka“ biti upriličena Svečana promocija i dodjela diploma.

Vijesti o predstojećim događajima moguće je pratiti putem web stranice http://www.unmo.ba i Facebook stranice Univerzitet "Džemal Bijedić" u Mostaru - UNMO.