Univerzitet Dzemal Bijedi

Učitavanje...

Skip to the content

Poziv: Javno predavanje akademika prof. dr. Dejana Miloševića o nauci u BiH (24. 12. 2019. u 12 h, MF)

Poštovani/e uposlenici/e, studenti/ce i sugrađani/ke,

Čast nam je obavijestiti Vas da će uvaženi akademik prof. dr. Dejan Milošević, redovni član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine i član Evropske akademije nauka i umjetnosti, posjetiti Univerzitet "Džemal Bijedić" u Mostaru u utorak, 24. 12. 2019. godine.

Akademik prof. dr. Milošević će održati predavanje za student(ic)e, zaposlenike/ce Univerziteta i zainteresovanu javnost o temi "Uloga, značaj, promocija i popularizacija nauke u Bosni i Hercegovini: Primjer Univerziteta u Sarajevu". Predavanje će započeti u 12:00 h u amfiteatru Mašinskog fakulteta Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru.

Nakon predavanja, planirana je i kratka diskusija kojom će se prisutnima dati prilika za postavljanje pitanja cijenjenom predavaču.

Stoga, srdačno vas pozivamo da ovaj događaj uveličate svojim prisustvom - u utorak, 24. 12. 2019. godine, sa početkom u 12:00 h u amfiteatru Mašinskog fakulteta Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru.

Radujemo se vašem dolasku!


***

O akademiku:

Akademik prof. dr. Dejan Milošević, profesor na Odsjeku za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, u decembru 2018. godine primio je Državnu nagradu u oblasti nauke u Bosni i Hercegovini za uspjehe na međunarodnom planu.

Tokom cijele svoje karijere, akademik Dejan Milošević posvećivao je pažnju popularizaciji nauke i radu sa mladima. Bio je voditelj bh. tima na prvom učešću Bosne i Hercegovine na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike u Oslu, Norveška, 1996. godine, kao i na drugom učešću u Sudburyju, Kanada, 1997. godine. Aktivan je član Društva fizičara u Bosni i Hercegovini (bio je potpredsjednik društva, koautor je udžbenika iz fizike za srednje škole itd.).

Bio je član naučnih i organizacionih odbora više međunarodnih naučnih konferencija. Posebno se izdvaja organizacija dvadesete međunarodne Laser Physics Workshop (LPHYS’11). Na ovoj konferenciji, održanoj u Sarajevu od 11. do 15. jula 2011. godine, učestvovalo je 396 naučnika iz više od 40 država svijeta.

Recenzent je za više od 30 međunarodnih časopisa, uključujući najznačajnije naučne časopise kao što su Physical Review Letters, Review of Modern Physics, Science Advances, Nature Photonics, Nature Communications itd., kao i za međunarodne naučne agencije kao što su U.S. Department of Energy, Deutsche Forschungsgemeinschaft (DFG), Special Research Program (SFB) Austria, Aarhus Institute for Advances Study (AIAS) itd.

Akademik Milošević je dobitnik Alexander von Humboldt fellowship 1999/2000. godine. Voditelj je i učesnik većeg broja naučnoistraživačkih projekata. Posebno se izdvaja Volkswagenstiftung (2001–2008. godine) i Alexander von Humboldt Project within the Research Group Linkage Programme u saradnji sa Institutom Max-Born iz Berlina (2010. godine). Ovim projektima je sufinansiran rad naučnoistraživačke grupe Samophys, uspostavljanje kompjuterskog klastera i organiziranje konferencije LPHYS'11.

Posebno treba istaći da je skoro cijeli svoj radni vijek od 1982. godine proveo u naučnoistraživačkim institucijama u BiH.

Na Univerzitetu u Sarajevu akademik Milošević je obavljao više funkcija. Bio je prodekan za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta na Prirodno-matematičkom fakultetu. Trenutno je predsjedavajući Savjeta za nauku i umjetnost Univerziteta u Sarajevu i član Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu.

Od 2014. godine je član Evropske akademije nauka i umjetnosti. Doživotni je član Američkog fizikalnog društva i član Američkog optičkog društva. Dobitnik je više priznanja za svoj rad. Posebno se izdvaja pojedinačna „Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva“ 2011. godine za doprinos u oblasti nauke i obrazovanja.

Vijest je dostupna i na Facebook stranici Univerziteta: https://www.facebook.com/events/2244540762514578/