Univerzitet Dzemal Bijedi

Učitavanje...

Skip to the content

5. Rektorski forum jugoistočne Evrope i zapadnog Balkana na Univerzitetu u Ljubljani

Rektor Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru, prof. dr. Elvir Zlomušica boravio je u srijedu, 4. 12. 2019. godine u Ljubljani na 5. Rektorskom forumu Jugoistočne Evrope i Zapadnog Balkana te Svečanoj akademiji povodom obilježavanja 100 godine rada i razvoja Univerziteta u Ljubljani.

U Forumu su sudjelovali rektori/ce i predstavnici/ce oko 30 univerziteta iz regije, koji su tom prilikom potpisali Poslovnik o radu foruma u svrhu uspješniijeg ostvarivanja zajedničkih ciljeva i interesa. Nakon prvog rektorskog foruma koji je održan u Novom Sadu, pokrenut je postupak osnivanja Zajednice univerziteta Jugoistočne Evrope i Zapadnog Balkana. Na drugom rektorskom forumu održanom u Zagrebu potpisana je i Deklaracija univerziteta, dok je na trećem rektorskom forumu održanom na Sveučilištu u Mostaru potpisan Akademski međuinstitucionalni sporazum o saradnji, čiji je cilj unapređenje međusobne saradnje između članica rektorskog foruma. Potpisivanjem Poslovnika na forumu u Ljubljani i uspostavljanjem sistema omogućuje se lakše funkcionisanje i učinkovitost foruma.

Ovim putem koristimo priliku i da čestitamo koleg(ic)ama Univerziteta u Ljubljani na značajnom jubileju i poželimo im iznimno uspješan nastavak djelovanja.