Univerzitet Dzemal Bijedi

Učitavanje...

Skip to the content

Dan nauke u Federaciji BiH

U četvrtak, 11. 12.2019. godine, rektor Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru, prof. dr. Elvir Zlomušica, prorektorica za nauku i naučnoistraživački rad, prof. dr. Rebeka Kotlo i prorektor za finansije, prof. dr. Veldin Ovčina prisustvovali su prijemu povodom Dana nauke/znanosti u Federaciji BiH u organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti.

Obilježavanje Dana nauke/znanosti u FBiH je hvale vrijedna inicijativa Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti BiH koju je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine prihvatila 22. novembra 2019. godine. Stoga, Dan nauke/znanosti u FBiH obilježavat će se svakog 12. decembra/prosinca, u znak sjećanja na dan kada je 1975. godine Vladimiru Prelogu uručena Nobelova nagrada za hemiju.

Profesor Vladimir Prelog (Sarajevo, 1906. - Zürich 1998.) školovao se u rodnom gradu, Zagrebu i Osijeku. Univerzitetsko obrazovanje, te doktorat u oblasti hemije stekao je u Češkoj. Kao profesor i istraživač djelovao je u Zagrebu i Zürichu. Bio je član mnogih akademija nauka, između ostalih i Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, te počasni doktor brojnih univerziteta u svijetu. Za svoj naučni rad dobio je niz nagrada i priznanja, među kojima posebno mjesto zauzima Nobelova nagrada za dostignuća u području hemije, koja mu je uručena 12.12.1975. godine.