Univerzitet Dzemal Bijedi

Učitavanje...

Skip to the content

Održan Četvrti rektorski forum na Univerzitetu Crne Gore

Četvrti rektorski forum Jugoistočne Evrope i zapadnog Balkana, na kojem su učestvovali rektori/ce, prorektori/ce i predstavnici/ce oko 30 javnih univerziteta regiona, održan je 23. i 24. aprila 2019. godine na Univerzitetu Crne Gore – Podgorica. Pored rektora Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, prof. dr. Elvira Zlomušice, Forumu je prisustvovao prorektor za finansije, prof. dr. Veldin Ovčina. Rektori sa saradnicima svih preostalih javnih univerziteta u BiH, učestvovali su u radu Foruma.



Na Forumu se raspravljalo o aktuelnim pitanjima koja se tiču razvoja visokog obrazovanja, planovima i ciljevima jačanja akademskog integriteta, promociji naučnih inicijativa, te sinergijskim efektima značajnim za rast i razvoj univerziteta na regionalnom nivou. Fokus je bio usmjeren i na Berlinski proces, diplomatsku inicijativu njemačke kancelarke Angele Merkel, čiji je cilj da se podrži mirna, stabilna i demokratska budućnost zapadnog Balkana, sa naglaskom na povećanje ekonomske stabilnosti kroz unapređenje poslovnog okruženja, ohrabrivanje preduzetništva, rješavanje problema nezaposlenosti mladih i poboljšanje regionalne saradnje. Peta konferencija će biti održana koncem maja 2019. godine u Londonu, gdje će Rektorski forum imati i svoje predstavnike.

Podsjećanja radi, na prvom rektorskom forumu, koji je održan u Novom Sadu, pokrenut je postupak osnivanja zajednice univerziteta jugoistočne Europe i zapadnog Balkana, dok je na drugom rektorskom forumu, održanom u Zagrebu, potpisana Deklaracija univerziteta. Glavni doprinos trećeg rektorskog foruma, održanog u Mostaru, manifestuje se u potpisivanju međuinstitucionalnog sporazuma o saradnji, koji je značajno unaprijedio međusobnu saradnju članica rektorskog foruma, te zamijenio bilateralne sporazume između potpisnika istog.
Dogovoreno je da domaćin petog Rektorskog foruma jugoistočne Europe i zapadnog Balkana bude Univerzitet u Ljubljani.