Print verzija Posalji prijatelju Dodaj u Favorite
Home Page
Univerzitet
Institucije
Fakulteti
Foto galerija
Linkovi
Novosti
Oglasna tabla
Pročitaj MAIL

Registar zbornika radova

Registar.docx (40,34 KB)


BH Telecom
Univerzitet Džemal Bijedić u Mostaru je akreditovana visokoškolska ustanova
Objavljeno: 19. jun 2015. | Kategorija: Bez kategorije | Pogledano: 4250 puta
Na Svečanom prijemu održanom 17.  06. 2015. godine Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona prof. Zlatko Hadžiomerović svečano je uručio Rješenje o akreditaciji Univerziteta „Džemal Bijedić" u Mostaru.

Dobijanjem Rješenja o akreditaciji Univerziteta, javno, zakonito i transparentno je verificiran visok kvalitet rada Univerziteta, a kroz ispunjenje definiranih standarda potvrđena je njegova integriranost u evropski prostor visokog obrazovanja.

U svom obraćanju rektor Univerziteta prof. dr. Sead Pašić se osvrnuo na ovaj događaj: „za naše studente i zaposlenike, za naše partnere i širu društvenu zajednicu, ovo je veliko javno i društveno priznanje, s jedne strane čast ali i ogromna obaveza da budemo još bolji, snažniji i odlučniji u ispunjenju izazova koji nam slijede."
Rektor je također naglasio važnost procesa akreditacije kroz priznavanje diploma, te je istakao: „Naše diplome su priznate, jer ispunjavamo nacionalne i europske standarde, unapređujemo stalno naše studijske programe i nudimo kvalitet! Dobivanjem akreditacije svjedočimo da je Univerzitet ispunio sve kriterije i da je potvrdio svoju pripadnost evropskom prostoru, i da smo upornim dugogodišnjim radom pokazali svima da zaslužujemo ovo prizanje."

Na kraju svog obraćanja Rektor je poslao poruku budućim i potencijalnim studentima: „Molim potencijalne i buduće studente da obrate pažnju na pozitivne propise iz oblasti visokog obrazovanja, poput npr. Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini, koji kaže:" Nadležni državni organi, te drugi organi i organizacije u Bosni i Hercegovini će, u svrhu zaposlenja ili javne funkcije, priznavati samo one akademske stepene i diplome koje izdaju akreditirane visokoškolske ustanove" ili pak Zakon o visokom obrazovanju u HNK, koji kaže da je samo Akreditovana visokoškolska ustanova ovlaštena dodjeljivati akademske titule i zvanja i izdavati diplome."    

Akreditacija je postupak u kojem se utvrđuje ispunjavanje opšteprihvaćenih standarda i normativa u pogledu organizacije rada, raspoloživih prostornih, materijalno-tehničkih i kadrovskih resursa, kvaliteta obrazovnog procesa, studijskih programa i kvalifikacija, odnosno, zvanja koja dodjeljuje jedna visokoškolska ustanova. Akreditacija predstavlja potvrdu kvaliteta rada Univerziteta „Džemal Bijedić" u Mostaru, u skladu sa Kriterijumima za akreditaciju visokoškolskih ustanova u Bosni i Hercegovini, Standardima i smjernicama iz oblasti visokog obrazovanja u BiH i Evropskim Standardima i smjernicama za osiguranje kvaliteta u prostoru visokog obrazovanja.

No entries found.

 
eduroam