Univerzitet Dzemal Bijedi

Učitavanje...

Skip to the content

Javna predavanja iz oblasti kulture i umjetnosti, te braka i spolnosti (Nastavnički fakultet)

Nastavnički fakultet organizira u ljetnom semestru akademske 2018./19. javna predavanja za studente/ice i sve zainteresirane iz oblasti kulture i umjetnosti, te braka i spolnosti. Specifične teme predavanja obrađivat će moderatorica diskusija, doc. dr. Merima Jašarević Beganović sa gostima predavačima i predavačicama.

Većina predavanja održati će se na Nastavničkom fakultetu,u rasporedom nastave predviđenim učionicama (Stara zgrada, učionica 1.). Također, neka od predavanja će se održati u kulturnim ustanovama Mostara poput Muzeja Hercegovine i Kluba čitalaca Gradske biblioteke u Mostaru.

Teme koje će studenti/ce i šira javnost moći čuti i o njima diskutirati su nastavne jedinice u sklopu predmeta "Sociologija kulture i umjetnosti" i "Sociologija braka i spolnosti" koji se slušaju na dodiplomskom studiju Odsjeka psihologija i sociologija.

Cilj ovih javnih predavanja je dvostruk: u primarnom, Nastavnički fakultet studentima će dati različite pristupe u razumijevanju specifičnih društvenih problema; sekundarno, Fakultet preko interdisciplinarnog pristupa različitih učesnika gostiju/šći predavača/ca dati će savremeni pristup u radu u nastavi stvarajući vertikalnu vezu Fakulteta sa različitim društvenim strukturama, čineći na taj način svoj studijski program Odsjeka psihologije i sociologije lako dostupnim i orijentisanim prema svim socijalnim kategorijama.

Sljedeće, odnosno drugo predavanje, pod nazivom „Pravni aspekti razumijevanja porodičnih odnosa“ bit će održano u ponedjeljak, 18. marta u 11:00 h, u Učionici 1, u staroj zgradi Nastavničkog fakulteta. Predavač je dipl. iur. Dragan Glibo, doktorant na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, u saradnji sa van. prof. dr. Rebekom Kotlo, prorektoricom za naučnoistraživački rad Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru.

U prilogu se nalazi raspored svih predavanja. Svi zainteresirani su dobrodošli/e!