Print verzija Posalji prijatelju Dodaj u Favorite
Home Page
Univerzitet
Institucije
Fakulteti
Foto galerija
Linkovi
Novosti
Oglasna tabla
Pročitaj MAIL

Registar zbornika radova

Registar.docx (42,11 KB)


BH Telecom
Ambasadorica Indonezije posjetila Univerzitet "Džemal Bijedić" u Mostaru
Objavljeno: 10. maj 2018. | Kategorija: Aktuelnosti | Pogledano: 570 puta
U srijedu 9. maja ambasadorica Republike Indonezije u BiH Amelia Achmad Yani sa svojim saradnicima posjetila je Univerzitet "Džemal Bijedić" u Mostaru.
Ambasodoricu i njene bliske saradnike ugostio je novoizabrani menadžment Univerziteta, rektor prof. dr. Elvir Zlomušica sa prorektorima prof. dr. Senad Rahimić,  prof. dr. Veldin Ovčina,  prof. dr. Maja Kazazić i doc. dr. Denis Mušić.
Tokom susreta razgovaralo se  modalitetima saradnje s javnim univerzitetima u Indoneziji i o otvorenim mogućnostima stipendiranja studenata Univerziteta za nastavak školovanja u Indoneziji.

Ambasadorica je kazala kako je ovo njena prva posjeta Univerzitetu u Mostaru te da joj je namjera predstaviti Indoneziju u ekonomiji, politici, turizmu i drugim oblastima, kao i predstaviti saradnju Asocijacije zemalja jugoistočne Azije (ASEAN).
 
Potvrdila je da je saradnja s mostarskim univerzitetom itekako moguća, naglasivši da je upravo saradnja u edukaciji u programu Vlade Indonezije za sljedeću godinu.
 
Po riječima prorektora za finansije mostarskog Univerziteta prof. dr. Veldina Ovčine, primarni zadatak je produbljivanje i unapređenje saradnje u polju povezivanja univerziteta s javnim univerzitetima u Indoneziji.
 
Prije ove posjete, ambasadorica je posjetila univerzitete u Tuzli, Zenici i Sarajevu i ima namjeru da sve javne univerzitete u BiH poveže s javnim univerzitetima u Indoneziji kako bi se unaprijedila mogućnost saradnje na realizaciji nekih zajedničkih projekata, kako bi se studentima postdiplomskog i doktorskog studija ponudile odgovarajuće stipendije za nastavak školovanja u Indoneziji te kako bi otvorila neke nove modalitete razvoja s partnerskim organizacijama i institucijama s kojima Ambasada Indonezije ima odgovarajuću saradnju - kazao je Ovčina.
 
Povezivanje s visokoobrazovnim institucijama u svijetu, naglasio je Ovčina, daje im priliku za neke zajedničke naučno- istraživačke radove i otvara mogućnost za apliciranje na međunarodnim projektima, dok studentima pruža mogućnost za školovanje u odgovarajućim zemljama partnerima.
 
Prorektor je kazao kako do sada nisu sarađivali s indonezijskim institutima, ali da se nada kako će studenti pokazati interes te znati iskoristiti i ovu mogućnost.
 
Ambasadorica Amelia Achmad Yani održala je i predavanje mostarskim studentima o kulturološkim, obrazovnim i turističkim perspektivama razvoja Indonezije.

 
eduroam