Print verzija Posalji prijatelju Dodaj u Favorite
Home Page
Univerzitet
Fakulteti
Institucije
Foto galerija
Novosti
Oglasna tabla
Linkovi
Pročitaj MAIL

Registar zbornika radova

Registar.docx (40,34 KB)


BH Telecom
Manifestacija 40 godina Univerziteta kroz pisanu riječ i sliku
Objavljeno: 9. feb 2017. | Kategorija: Aktuelnosti | Pogledano: 426 puta
Manifestacija 40 godina Univerziteta kroz pisanu riječ i sliku, koja je organizirana u okviru obilježavanja 40. godišnjice postojanja i rada Univerziteta „Džemal Bijedić" u Mostaru, održana je 08. 02. 2017. godine u Centru za kulturu.

U prvom dijelu programa promovirana je Monografija Univerziteta „Džemal Bijedić" u Mostaru. Monografiju su promovirali prof. dr. Sead Pašić, rektor Univerziteta, doc. dr. Edim Šator, glavni i odgovorni urednik Monografije i Edita Mulaosmanović, rukovodilac Univerzitetske biblioteke.

Monografija se sastoji iz nekoliko dijelova. Nakon pozdravnog rektorovog govora i čestitiki ostalih rektora iz BiH i inostranstva, donosi  historijski prikaz nastanka i razvoja Univerziteta kroz arhivske originalne dokumente. Nakon toga prikazan je ratni period, u kojem je Univerzitet uspio opstati. Centralni dio Monografije je sadašnje stanje na Univerzitetu, gdje su predstavljenji svi fakulteti, novi univerzitetski studiji, Univerzitetska biblioteka, Kancelarija za osiguranje kvaliteta, Kancelarija za međunarodnu saradnju, Ured za podršku studentima s posebnim potrebama, Studentski dom i Unija studenata. Kao prilog Monografiji, na kraju je dat pregled izdavačke djelatnosti Univerziteta od 1974. do 2016. godine.

Naglašeno je kako je kroz Monografiju prikazano gdje je Univerzitet bio i šta se radilo u proteklih 40 godina, te u kojem će se pravcu nastaviti razvijati.

U drugom dijelu programa posjetioci su mogli pogledati Izložbu izdavačke djelatnosti i dokumentarne građe Univerziteta, koju je pripremila Univerzitetska biblioteka.

Izložbom izdavačke djelatnosti Univerziteta prikazano je da je izdavačka djelatnost počela prije osnivanja Univerziteta, davne 1974. godine na tadašnjem Mašinskom fakultetu u Mostaru. Od tada pa do danas u izdanju Univerziteta, prema podacima do kojih se mogli doći, objavljene su 343 monografske publikacije, od čega se u Arhivskoj zbirci Univerzitetske biblioteke čuva njih 306. Također, Univerzitet je izdavač i 16 serijskih publikacija od čega danas u kontinuitetu izlazi 6.

Univerzitet i njegovih turbulentnih 40 godina predstavljeni su izložbom dokumentarne građe, koja prezentira razvoj Univerziteta, od prvih ideja za njegovim konstituiranjem, počecima rada, njegovom razvoju, ratnim godinama i potpunoj destrukciji, njegovoj obnovi u poratnim godinama, te ponovnom izrastanju u respektabilnu visokoškolsku instituciju.